radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Tardes.7Dimecres, 18:00 -19:30

i després

Informatiu VespreDimecres, 19:30-20:00
Home Comarcal Blanes protegeix 6 edificis de l’antiga Safa

Blanes protegeix 6 edificis de l’antiga Safa

Comarcal

1 minute

COMPARTEIX-HO
, / 786 0
16486343

Una de les xemeneies protegides. Foto: Francesc X.

L’Ajuntament va iniciar en el darrer ple municipal la protecció de sis elements arquitectònics que es troben en el recinte de la tèxtil Nylstar. Ho farà a través d’una modificació del planejament urbanístic amb la que es vol evitar que desapareguin aquestes edificacions que són considerades com a memòria històrica i social de la ciutat.

En concret es vol preservar  la xemeneia de ventilació de la fibrana, la xemeneia gran de calderes, les façanes principals de les naus de filatura i d’escollit, el pas cobert entre la nau de filatura i la nau d’escollit, els barracons antics de la plaça central i l’edifici hotelet del Racó Groc.

Elconsistori s’ha plantejat conservar aquests elements després que la companyia demanés a l’Ajuntament enderrocar una de les antigues xemeneies en desús per poder crear un nou moll de càrrega.

Aleshores, l’Arxiu Municipal va alertar del valor patrimonial i cultural que podria tenir la xemeneia, de manera que l’Ajuntament, per evitar concedir l’autorització d’enderroc, va aprovar una suspensió d’un any de les llicències d’enderroc, obres d’ampliació i reforma al sector de la Nylstar.
Des de l’aprovació de la suspensió urbanística, l’Ajuntament ha treballat per descobrir els elements arquitectònics de la fàbrica que calia conservar, procés que va culminar al desembre amb l’aprovació inicial de la modificació del pla general urbanístic de Blanes, que ara està en exposició pública.

Amb aquesta modificació, Nylstar pot dur a terme les actuacions que cregui convenients, però amb la condició que haurà de respectar aquests elements, que en cap cas podran ser enderrocats. Segons el consistori, Nylstar està d’acord amb la decisió presa pel consistori, tot i que en el seu moment es plantejava el seu enderroc.