radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

En Xarxa
Jordi Pratsevalls
Dimecres, 23:25-00:00
Home Cultura La comandant sandinista Leticia Herrera presenta les seves memòries a PLF

La comandant sandinista Leticia Herrera presenta les seves memòries a PLF

Cultura

2 minute

COMPARTEIX-HO
, / 833 0

Herrera va encapçalar accions de guerra durant la revolució sandinista a Nicaragua i des de fa anys és una estreta col•laboradora per a les brigades palafollenques que viatgen al país centreamericà.

De fet gran part del públic que ahir al vespre era a la biblioteca per a la presentació de les seves memòries eren persones que han viatjat ja a Nicaragua o que senzillament estan interessats en la història recent d’aquest país.

I és que Herrera va ser de les poques dones que van protagonitzar els principals episodis de la revolució sandinista que va acabar amb la dictadura militar de la família Somoza.

Ahir explicava que la revolució volia, simplement, satisfer les necessitats bàsiques de tota la població de Nicaragua lluitant contra la dictadura.

Leticia Herrera va rebre entrenament militar a la Rússia comunista, a Cuba i al pròxim Orient i va participar en el segrest de desenes de persones reunides en una festa d’un ministre del règim, el Nadal del 74.

La propia comandant, que és una de les figures més representatives del sandinisme, afirma que avui dia les seves accions serien catalogades de terrorisme, però que llavors no tenien alternativa per alliberar el seu país.

Diu Herrera que la revolució, a banda de derroca a Somoza, va implantar a la població la necessitat de lluitar pels seus drets. Un esperit que perdura 35 anys després del triomf Revolució.

Amb el triomf de la revolució, l’any 79, Herrera va ocupar diferents càrrecs de responsabilitat;. Diputada, jutge o parlamentària llatinoamericana.

Herrera, que es mostra crítica amb el nou sandinista que governa al país amb el seu company de front Daniel Ortega, ha estat recentment cònsol nicaragüenca a Costa Rica o Panamà. Diu que el Frente Sandinista de Liberación Nacional, no compta ja amb les bases com fa 35 anys. Tot i la visió idealista de la revolució, Herrera va fer autocrítica per no haver impulsat la equitat de gènere en els primers anys de govern sandinista, que va ser derrocat electoralment l’any 90, tot i que de nou torna a governar el país, de nou, amb Daniel Ortega