radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

Desafinado
Federico Francesch
Dimarts, 00:00-01:00
Home Cultura Protegeixen els aqüeductes romans de Tordera i Pineda

Protegeixen els aqüeductes romans de Tordera i Pineda

Cultura Estiu

1 minute

COMPARTEIX-HO
, / 687 0

El Govern català ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional els dos trams que es conserven del conegut com a aqüeducte de Pineda. Aquets dos trams, el de Sant Pere de Riu a Tordera, i el de Can Cua a Pineda, formaven part d’una mateixa obra hidràulica que van aixecar els romans quan es van establir pels nostres territoris.

Actualment aquests dos trams són els últims vestigis que encara es conserven de la obra arqueològica, motiu pel qual es delimitarà el seu entorn per protegir-lo.

L’arc de Sant Pere, també conegut com a Pont del Diable de Tordera, es una estructura de 15 metres de llargària i pràcticament un metre i mig d’amplada, amb una arcada de més de 3 metres d’alçada. La seva construcció es va fer per salvar el desnivell de la zona i el torrent procedent de la Font del Ferro.

El segon aqüeducte, el de Can Cua de Pineda, també tenia com a objectiu salvar un altre torrent, però aquest avui dia ja ha desaparegut. De totes maneres, encara es conserven gairebé 40 metres d’aquesta construcció sostinguda amb 5 pilars i 6 arcs.

De fet, en la seva funcionalitat l’aqüeducte traslladava l’aigua des del Torrent del Riu fins arribar a la vila romana de Can Roig, punt on encara es conserven restes arqueològiques de l’època.