radiopalafolls.cat


play

Ara fem

SendesDivendres, 20:30 -21:00

i després

En Xarxa
Jordi Pratsevalls
Divendres, 21:25-22:00
Home Economia El possible pacte entre CiU i ERC donarà suport a recuperar l’IBI de les autopistes

El possible pacte entre CiU i ERC donarà suport a recuperar l’IBI de les autopistes

Economia Política

1 minute

COMPARTEIX-HO
, / 539 0

 

Les converses per garantir la governabilitat de la Generalitat entre el guanyador de les últimes eleccions, CiU, i la segona força al país, ERC, continuen endavant. Els negociadors dels dos partits estan llimant les seves diferències per plasmar acords més enllà de la ja coneguda consulta independentista.

La premsa ha fet públic alguns dels punts en els que es treballa per consolidar el pacte entre nacionalistes i republicans. En matèria econòmica hi ha la recuperació i instauració d’alguns nous impostos.

Un dels punts que han tractat les dues formacions, és el de donar suport a la proposta d’eliminació de l’exempció del pagament de l’IBI a les concessionàries de les autopistes que passen per Catalunya. Això beneficiaria a PLF, que fa anys que reclama aquest pagament.

La dictadura franquista va condonar aquest impost a les autopistes. Amb la democràcia, la justícia havia donat la raó als pobles que demanaven que, com qualsevol empresa, les autopistes paguessin l’IBI corresponent. Amb les sentències a la mà, la nostra localitat ja ha ingressat 740 mil€ en aquest concepte corresponents als anys 96 a 2002. L’ajuntament esperava uns 2 milions corresponents als últims 10 anys, un diners que no ha cobrat per que el tribunal Suprem va sentenciar, fa un any, que l’Estat no havia de pagar als Ajuntaments l’import de l’IBI.

L’ajuntament de PLF va aprovar una moció per demanar poder recuperar aquest impost, ja que és una de les principals fonts d’ingressos dels municipis.

Si finalment es segella el pacte de governabilitat entre CiU i ERC, el nou govern donarà suport a la reivindicació dels ajuntaments que reclamen poder cobrar aquest impost a les concessionàries. De tota manera l’última paraula la té el govern central, que hauria de derogar la llei del 1972.