radiopalafolls.cat


play

Ara fem

Selecció Musical

i després

El despertar de Palafolls
Maria Fenoll
Diumenge, 10:00-12:00
Home Economia L’IBI es congela, però l’impost d’escombraries s’apuja un 10% a PLF

L’IBI es congela, però l’impost d’escombraries s’apuja un 10% a PLF

Economia Societat

3 minuts

COMPARTEIX-HO
, / 727 0

Amb els vots a favor del PSC i d’Iniciativa, l’abstenció d’Esquerra i el vot en contra de CiU i el PP, ahir es van aprovar les modificacions a les ordenances municipals.

Tot i que la majoria de taxes i impostos es mantenen igual que l’últim any, sí hi ha variació en algunes ordenances municipals. La principal novetat és que el rebut de les escombraries s’encarirà un 10% l’any que ve. Un augment que, segons el govern, busca reduir el desequilibri existent actualment entre el cost real del servei i el que es recapta a través d’impostos. El compromís del Consistori , a través del pla d’ajust aprovat al març, és que en menys de 10 anys s’aconsegueixi que el servei no sigui deficitari. Ho explica el regidor d’Hisenda Josep Ribas.

Ribas va explicar que el dèficit actual de la recollida d’escombraries és d’uns 70 mil€.

A banda de la taxa de residus, també s’incrementa l’IAE per les empreses de PLF que facturen més d’1 milió d’€.

La retirada de vehicles de la via pública, és a dir, el servei de grua augmenta un 10% així com també la taxa del cementiri municipal. L’impost de vehicles també s’apuja, però només pels camions i no pels turismes.

De tota manera l’apujada més gran se l’endur el servei Respir que incrementarà el seu preu en un 15%, ja que ara com ara és deficitari i no rep ajudes d’altres administracions superiors.

Per contra no es modifiquen ni l’Impost de Bans Immobles, l’IBI, (que l’any passat va augmentar un 10% per imperatiu del govern central) o la taxa del clavegueram.

El PP va criticar el fet de no haver pogut participar de la discussió de les modificacions, com sí havien fet anys enrere. El popular Oscar Bermán, va denunciar manca de voluntat per instaurar mesures per sortir de la crisi o crear llocs de treball. En aquest sentit va demanar bonificacions pels aturats i va recordar que els populars són partidaris de congelar impostos.

En aquest sentit Bermán va reconèixer que no li agrada l’augment de l’IVA decretat pel govern espanyol.

El govern va replicar als populars que si volien aportar propostes, no cal esperar a que els convidin i que poden fer-ho a la comissió.

Esquerra Republicana va demanar que en properes ordenances s’incloguin directament les possibles bonificacions o reduccions al propi text per fer-les més accessibles. Fins ara són els serveis socials els que vehiculen els ajuts a través de campanyes informatives. Ho defensava el seu portaveu Francesc Alemany.

CiU va votar en contra de les ordenances, ja que no poden votar una per una. El seu portaveu a l’Ajuntament, Joan Gallart justificava que els increments d’impostos creen inquietud i intranquil•litat entre la ciutadania.

Iniciativa va explicar que han volgut introduir dues mesures a les ordenances; una per apujar el 50% de l’IBI en aquells habitatges que els bancs no volen posar en lloguer, i una altra per incrementar la taxa que pagaran els bancs per tenir un caixer a la via pública. Ho explicava Juan Andrés Osorio.

Les ordenances començaran a aplicar-se a partir de l’1 de gener de 2013 i a mitjans d’any es faran les modificacions corresponents als serveis que es donen a partir de setembre, coincidint amb el curs escolar, com són la Llar d’Infants o l’escola de Música.